Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Zoom - Hunter Zolomon

2016.09.09

„Zoom” egy erőteljes „Speed-Demon” (Sebesség-Démon), egy dimenzióközi entitás a Föld-2-ről, és főellensége az ottani Flash-nek, Jay Garricknek. 

 

***

 

Miután a Föld-1-en, Reverse-Flash bukása/halála következtében létrejött szingularitás okozta hasadások keletkeztek a Föld-1 és a Föld-2 között, (melyek egyfajta hídként működnek), lehetővé vált az átutazás a dimenziók között. Zoom ennek segítségével utazott át a Föld-1-re, érkezése után rájött, hogy ezen a világon is létezik egy Flash, Barry Allen személyében.  Zoom, hogy tesztelje és fejlessze Barry képességeit, metahumánokat kezdett átküldeni a Föld-2-ről a Föld-1-re, hogy azok megküzdjenek vele.  Célja, hogy Barry elérje sebessége csúcspontját, így nagyobb erőt tud majd a jövőben elvenni a Föld-1-en élő Flash-től.

Legfőbb célja, hogy ő legyen a leggyorsabb ember mindkét univerzumban. Hogy miért választotta ezt a célt magának, mi következtében vált ennyire gyorssá egyelőre még nem tisztázott – csupán találgatások vannak.

 

***

 

Az írók nyilatkozatai alapján: 
A második évad főgonosza Zoom, azaz Hunter Zolomon lesz, aki merően különbözni fog elődjétől, Eobard Thawne-tól: míg Eobardnak megvolt a maga jó és rossz oldala, és a tettei öncélúak és önzőek voltak, mégis emberi gonosz volt, akit képesek lehettünk megérteni, addig Zoom maga lesz a megtestesült lélektelen gonosz szörnyeteg. Célja elérése érdekében (ami valószínűleg Flash elpusztítása lesz) bárkit és bármit képes felhasználni, gondolkodás nélkül elpusztítani. Hogy ne tűnjön emberinek a sorozatban nagyrészt CGI-al keltik életre.

 

***

 

A képregényekben:
A képregényekben, miután Keystone Citybe érkezett, profilozói munkát kapott a rendőrségnél, ez a munka hozta össze későbbi jó barátjával, a harmadik Flash-el, Wally Westtel. Később egy támadás során, amikor Gorilla Grodd betört az Iron Heights-ba, Zolomon megsérült, ennek következtében deréktól lefelé megbénult.

A baleset után Wallyt arra kérte, hogy menjen vissza az időben és akadályozza meg a balestét, amire Wally nemet mondott. Zolomon nem törődött bele, hogy egész életét tolószékben kell töltenie, így betört a Flash múzeumba, hogy a Treadmill /futópad/ segítségével maga menjen vissza a múltba – a dolog azonban rosszul sült el, nemhogy nem tudott visszautazni az időben, hanem még a múzeum is felrobbant, és különleges képességgel ruházta fel Huntert. Képes lett manipulálni az időt, így úgy tűnt, mintha szuper gyorsan mozogna. A sárga jelmezt szintén a Flash múzeumból lopta el.

Később arra a következtetésre jutott, hogy Wally azért nem volt hajlandó segíteni, mert őt még soha nem érték tragédiák, mint az elődjét, Barry Allent, így megölte feleségét, Linda Parkot. Wallynek végül sikerült legyőznie Zolomont, és megmenteni feleségét, de így is elvesztette iker-gyermekeit.

 

 

***

 

Biográfia:

Előtörténet:

Zoom, Hunter Zolomonként született a Earth-2-n. Gyermekkorában végignézte, ahogy a háborúból visszatérő apja meggyilkolja az édesanyját. Az ezt követő éveket egy árvaházban töltötte, de miután kiszabadult onnan, sorozatgyilkossá vált, és bizonyítottan huszonhárom emberrel végzett. 
Később, miután elfogták, gyógykezelés alá vetettét - az egyik ilyen kezelés alatt robbant fel az Earth-2-n a részecskegyorsító - így Barryhez hasonló módon tett szert Speedster képességeire.  Képességei segítségével metahumán terroristává vált.  Kifejlesztette a Velocity szérumot, amivel még nagyobb gyorsaságra tett szert, képessé vált univerzumok és világok között utazni, megkettőzni önmagát az Időmaradványok segítségével. 


Később felfedezte, hogy a szer, amitől  a leggyorsabb Speedsterré vált, a halálát fogja okozni, lassan megöli őt. Ezzel kezdte meg a hajszáját a lehetséges gyógymódok után. A győzelem érdekében megszegte a Speed Force szabályait, így a Time Wraiths (Időlidércek) haragját is sikerült kivívnia. 

 

Utóélet:

Miután vereséget szenvedett a Flash-el vívott küzdelemben, az Időlidércek elkapták és magukkal vitték a Speed Force-ba. Sokak szerint ő lesz a jövendőbeli Black Flash.

 

***

 

Személyiség:

MEGSZÁLLOTTSÁG
Zoom megszállottja a sebességnek, küldetésének tartja, hogy elkapjon minden Speedstert, és elvegye az erejüket – ezzel növelve a saját hatalmát.  Jelenleg Barry Allen erejét akarja magáénak tudni. Harrison Wells, aki a legjobban ismeri Zoom-ot (eddig még nem ismert ennek az ismeretségnek mélysége),  úgy nyilatkozott, Zoomra nem jellemzők az olyan pitiáner tettek, mint a lopás vagy gyilkolás, de nem is veti el. Zoom terrorban tart mindenkit, akivel találkozik, köztük Jay Garricket, aki így jellemezte: „Ő egy démon a halál arcával felruházva.” Jay elismerte, Zoom annyira megrémisztette, hogy nem mert konfrontálódni vele. Vele szemben nem tudta legyőzni a félelmét.

 

EGOCENTRIKUSSÁG
Zoom, a második évad hatodik „Enter Zoom” epizódjában, amikor Barry-t a legyőzése után végighurcolta a városon, szemléltetve az embereknek,  képes volt legyőzni a hősüket - ezzel megmutatta, hogy rendkívül önző-egocentrikus. Ezt bizonyítják a  Central City rendőrségén zajlott események is.  Élvezte, hogy megmutathatta erejét.

 

ARROGANCIA
Arroganciáját bizonyítja, hogy miután Barryt végighurcolta a városon,  visszatért, a S.T.A.R.-Laborba, hogy megmutassa Harrison Wellsnek, mekkorát tévedett, amikor azt hitte, Barry segítségével elkaphatja őt. 
Ám ez volt az a pont, amikor bebizonyosodott, hogy az arroganciája a legnagyobb rés az áthatolhatatlannak hitt páncélján, hiszen a túlzott magabiztossága miatt Cisco képes volt hátulról eltalálni a „sebesség –lassító” lövedékkel.

 

SZADIZMUS
Zoom rettenetesen szadista, élvezi, ha félelmet és rettegést kelthet az emberekben, és ahogy az áldozataival bánik – kissé állatiasnak is mondható.  Erre bizonyíték, a 2x09-es rész elején lévő események: Zoom eljátszott Harrison Wellsszel, ahelyett, hogy rögtön elkapta volna – a képességei megvoltak hozzá -, üldözte a tudóst, mint valamiféle ragadozó.

 

MEGFONTOLTSÁG
Annak ellenére, hogy pszichotikus természet, türelem és előrelátás jellemzi: terveit nyugodtan és átgondolva hajtja végre, ilyen például Barry „felhizlalása” mielőtt elvenné tőle a képességeit.  És Jessie Wells elrablása, amivel később zsarolni tudta Harrison Wellst.


***

Ereje és képességei:

Emberfeletti gyorsaság: gyorsabb mozgásra képes, mit az eddig ismert összes speedster, Harry szerint akár háromszor-négyszer gyorsabb, mint Barry, aki jelenleg Mach-2 sebességre képes, nem elég gyors ahhoz, hogy elkapja.  Harry szerint ezt a gyorsaságot több dolog is befolyásolhatja: testalkat, diéta, hozzáállás. Miközben fut, egyfajta sebesség-zajt bocsát ki, ami egy markáns mennydörgő, ám valahogy mégis éles és magas hangú zaj. Ellentétben az eddig ismert Speedsterekkel, Zoom zafírkék fényt/villámot bocsájt ki.  Annyira gyors, hogy még a S.T.A.R.-Labs számítógépei sem képesek érzékelni a mozgását.

Emberfeletti reflexek: Zoom sebességéhez hozzátartozik a gyors reagálás a veszélyre.

Emberfeletti szívósság/flexibilitás: akárcsak Barry, Zoom is másként érzékeli a fájdalmat, mint az átlagemberek, illetve sokkal ellenállóbak: ami az embereknél végzetes sérülésnek számítana, az náluk csak kisebb kárt okoz bennük. Ez volt az oka, hogy amikor a levegőben harcoltak, és több száz méterről a földre zuhantak, nem okozott nekik súlyos sérülést – habár itt hozzá kell tenni, Barry tompította inkább a becsapódást.

Testvibráció: Zoom képes rezegtetni egy részét vagy egészét a sejtjeinek, és ennek segítségével akár egész testét elfedni – egyértelműen képes torzítani a hangját. Még nem ismert, hogy az általunk ismert hangja a valódi vagy az általa módosított hang.  Sokkal hatékonyabban tudja használni ezt a képességét, mint a többi speedster, aminek köszönhetően kék villámok is körbejárják a testét.  Ennek a magyarázata az, hogy Zoom sejtjei olyan gyorsan mozognak, hogy közben villamos energiát bocsátanak ki.  Tőle idegen energiát is képes uralni, ezt bizonyítja: amikor Barry villámot akart rádobni, ő szimplám megfogta és visszadobta.

Interdimenzionális utazás: eszközök nélkül képes utazni a dimenziók között, és másokat is képes átvinni az átjárókon.  

Sebesség lopás: Zoom képes elvenni más speedsterek erejét, amivel saját erejét növeli. Később kiderült, efféle képességgel nem rendelkezik. 

Emberfeletti erő: Zoom ereje, akárcsak Barryé nagyobb, mint az átlagembereké – ez abban mutatkozik meg, hogy sokkal nagyobb erőt képesek kifejteni izmaikkal.

Gyors regeneráció: gyors gyógyulásra képes.

Speedsterek érzékelése: képes érzékelni a Speedstereket, akik a Speedforce-hoz kapcsolódnak.